Geen federaal token (meer)? Gebruik je eID!

Overheidstoepassingen waarbij gevoelige informatie uitgewisseld wordt, zoals Tax-on-web en MyPension, bieden twee mogelijkheden om zich aan te melden: de eID en het token. Dat laatste is een kaartje met 24 codes dat in combinatie met een wachtwoord gebruikt wordt. Vroeger kon je zo’n token aanvragen met drie nummers waaronder dat van je SIS-kaart, maar die is sinds 1 januari van dit jaar vervangen door de eID. Wie een nieuw token aanvraagt of het wachtwoord vergeten is, moet zich voortaan eenmalig aanmelden met de eID. Voor Belgen die al over een federaal token beschikken, verandert er helemaal niks. Tokens die de voorbije jaren werden aangevraagd, blijven immers geldig.

Weinig gevolgen

Voor de meeste mensen verandert er dus niets. De eID is en blijft de meest veilige manier om je aan te melden voor overheidstoepassingen. De overheid en de Privacy Commissie die in België toekijkt op de beveiliging van privégegevens, raden deze manier van aanmelden aan. Als je dat in het verleden al deed, zit je dus goed.

Ook wanneer je al in het bezit bent van een token en je je wachtwoord kent, kun je daarmee gewoon verder werken en verandert er niets. Enkel wanneer je toch een nieuw token wil aanvragen (bv. bij verlies van het token of je hebt er nog geen), surf je naar de site Mijn eGov-profiel om je aan te melden met je eID. Je moet hiervoor de pincode van je eID kennen en beschikken over een kaartlezer en een computer waarop de eID-software geïnstalleerd is. Meer informatie vind je op www.eid.belgium.be.

Laat je zeker niet vangen door phishing! De overheid zal je nooit een e-mail sturen met het verzoek om vertrouwelijke gegevens in te geven op een webpagina. Wanneer wordt gevraagd om vertrouwelijke gegevens zoals rijksregisternummer, wachtwoord en identiteitsgegevens in te tikken en wanneer gevraagd wordt naar de pincode ZONDER dat je eID via de kaartlezer verbonden is met een pc, dan gaat het om misbruik en is het onverstandig om hierop in te gaan. Wie een verdachte e-mail ontvangt, kan dit melden bij www.ecops.be

Geen federaal token (meer)? Gebruik je eID!