Belgisch bedrijf Zetes voorziet nieuwe generatie software bij de eID

Zetes is een Belgisch bedrijf dat zijn strepen verdiende in de branche van de goederenidentificatie, maar is ook producent van de eID, het rijbewijs, paspoort, etc.. Ruim tien jaar geleden besliste Zetes te diversifiëren en ook in te zetten op hard– en software die gebruikt kan worden voor het identificeren van mensen. “De juiste software in combinatie met de eID zal ons enorm veel tijd besparen”, voorspelt Tom De Paepe van Zetes.

Sneller
De toepassingen van de eID zijn gigantisch. “De meest voor de hand liggende functie van de eID is uiteraard het sneller doorgeven van gegevens”, legt De Paepe uit. “Vandaag worden nog heel wat persoonlijke gegevens manueel gekopieerd, met alle datafouten vandien.” De eID met de juiste software voorkomt die problemen. Een toepassing vandaag in gebruik bij de meeste apothekers illustreert dit. Met de eID zoekt de apotheker gegevens in een database op. Hierbij wordt geen extra informatie opgeslagen op de chip. Voor dergelijke toepassingen of wanneer de eID dienst doet als klantenkaart is geen pincode nodig. De eID aan zich volstaat.

eID als sleutel
“Je moet je eID zien als een unieke identificatiecode of sleutel”, legt De Paepe uit. “Wanneer je inlogt op een bepaalde site, heb je een username en paswoord nodig. Wel, de eID fungeert als username en de bijhorende pincode als paswoord”, weet De Paepe. Op die manier kun je veilig communiceren met de overheid of privéinstanties die deze technologie geïmplementeerd hebben, bijvoorbeeld om je belastingen aan te geven via tax-on-web..

Elektronisch handtekenen
Om online officiële documenten te ondertekenen heb je een elektronische handtekening nodig. Ook daar legt Zetes zich op toe. “Wij hebben het procedé van de handtekening in real life geconverteerd naar een platformonafhankelijke, digitale drager, zo zul je bijvoorbeeld onmiddellijk via je tablet een verzekering kunnen tekenen, zowel op vaste als mobiele apparatuur” Daar zullen we nog even geduld voor moeten hebben, aangezien je op dit moment nog geen kaartlezer kan connecteren aan een tablet.

Referentie
Het is de bedoeling dat Zetes uitgroeit tot een soort Ogone van de online handtekening. De Paepe legt uit: “Ogone is op dit moment dé referentie als het op online betalen uitkomt, mensen vertrouwen het merk als ze iets online kopen. Dat willen wij bereiken met Zetes, de referentie worden op vlak van online handtekenen. Want de markt mag nu nog in zijn kinderschoenen staan. Met de toepassingen van de eID die exponentieel groeien is daar een vertrouwenspartner nodig.”

Belgisch bedrijf Zetes voorziet nieuwe generatie software bij de eID